Gastronomia

1512.
[ĆWIERCZAKIEWICZOWA Lucyna] – Jedyne praktyczne przepisy wszelkich zapasów spiżarnianych oraz pieczenia ciast. Ułożone przez Lucynę C..... Warszawa 1858. Nakł. autorki. 16d, s. [4], 158, V. opr. pł. z epoki.
Grzbiet nowy, krawędzie okł. wyraźnie otarte, ubytki płótna okleinowego w narożnikach okł., miejscowe zabrudzenia wewnątrz. Pierwsze wydanie pierwszej pracy autorki. Całość podzielona na 3 części: Konfitury, konserwy, konfitury suche, soki, galarety owocowe, galarety na sztamie, kremy, lody i t.p.; Marynaty rozmaite; Ciasta i wszelkie pieczywa. Interesujący artykuł o autorce i jej pracach - https://salontradycjipolskiej.pl/lucyna-cwierczakiewiczowa-i-jej-365-obiadow/.
480.–
Sprzedano za: 750.–
1513.
ĆWIERCZAKIEWICZOWA Lucyna – Jedyne praktyczne przepisy konfitur, konserw, soków, marynat, wędlin, wódek, likierów, win owocowych, ciast i t.p. przez ... autorkę 365 obiadów. Wyd. XX. Warszawa [cenz. 1904]. J. Fiszer. 16d, s. [4], 463, [1], XII. opr. wsp. ppł.
Otarcia oryg. okładek, zaplamienia końcowych kart, podklejone marginesy jednej karty. Nieliczne marginalia cyrylicą.
240.–
1514.
ĆWIERCZAKIEWICZOWA Lucyna – Jedyne praktyczne przepisy konfitur, likierów, marynat, ciast i t. p. Wyd. XXIII. Warszawa [1921]. J. Fiszer. 16d, s. [4], 451, [1], XII. opr. oryg. ppł.
Grzbiet lekko nadpęknięty, opr. otarta, miejscowe zaplamienia wewnątrz, brak fragmentu przedniej wyklejki, poza tym stan dobry. Nieliczne marginalia. Całość podzielona na 4 części: Konfitury, konserwy czyli kompoty, kompoty ostre, konserwy owocowe w spirytusie, konfitury suche czyli owoce w cukrze, galarety owocowe, soki i syropy owocowe i kwiatowe, lody i różne inne napoje oraz przysmaki, różne konserwy bez cukru, marynaty i t.p., sery, masło, krochmale, kasze i t.p.; Wędliny, mięsne buliony i wędzenie ryb; Wódki, nalewki, likiery, wina owocowe, miody, piwa i t. p.; Ciasta i wszelkie pieczywa, rozmaite ciasta, ciasteczka, marcepany, pierniki i t. p. przysmaki.
180.–
Sprzedano za: 240.–
1515.
MACIEJKO Maria, KARPIŃSKA Irena – Nowoczesna praktyczna kuchnia. Cukiernia, piekarnia, spiżarnia. Z dodatkiem: surówki witaminowe, kuchnia dla dzieci, rady praktyczne dla gospodyń. Wyd. II. Kraków 1949. Wyd. Książek Popularnych. 8, s. 383. brosz.
Okł. nieco otarte i zaplamione, wewnątrz stan dobry. Obca dedykacja.
120.–
Sprzedano za: 120.–
1516.
ŚLEŻAŃSKA Marya – Kucharz wielkopolski. Praktyczne przepisy gotowania smacznych a tanich potraw, smażenia konfitur, pieczenia ciast, przyrządzania lodów, kremów, galaret, deserów, konserwów i wędlin oraz różne sekreta domowe. Piąte wyd. poprawne i znacznie powiększone. Poznań 1904. J. Leitgeber. 16d, s. VIII, 407. opr. wsp. pł.
Papier pożółkły, miejscami zaplamienia, końcowe karty luzem. Zaw. informacje wstępne (Nakrycie stołu, O drugich śniadaniach i zakąskach przedobiednich, O podawaniu wina przy obiedzie), przykładowe menu (np. Obiad wystawny, Obiad skromniejszy, Obiad zwyczajny, Wielka kolacya, Zimna kolacya, Herbata angielska, Podwieczorek letni) oraz 930 przepisów kulinarnych i porad gospodarskich. Nieczęste.
440.–
Sprzedano za: 480.–
1517.
TARNAWSKA R[omualda], TARNAWSKI A[polinary] – Kosowska kuchnia jarska. I: Przepisy. Napisała R. Tarnawska [...]. II: Objaśnienia higjeniczne. Podał A. Tarnawski. Warszawa 1929. Wyd. M. Arcta. 16d, s. [6], 474. opr. oryg. pł. Książki dla Wszystkich, nr 747-761.
Niewielkie otarcia krawędzi okł., drobne zaplamienia wyklejek, wewnątrz stan dobry. Książka opracowana na podst. doświadczeń zakładu leczniczego dr. Tarnawskiego w Kosowie.
300.–
Sprzedano za: 700.–